Hi ha moltes i molt bones raons per a que la teva empresa tingui un nou disseny web per la seva site: per fer un rebranding (potenciar la imatge de marca aprofitant un canvi), passar-se a un nou Gestor de Continguts (CMS) que et permeti modificar-la fàcilment, per millorar els resultats en quant a visites, etc., perquè els usuaris la veuen antiquada…
A més amb els temps que corren ja no és suficient tenir un site a Internet: has de tenir una web que et diferenciï, ben posicionat, d’acord amb la teva estratègia corporativa, que ajudi els usuaris que busquen informació a Internet per satisfer les seves necessitats i sigui usable en tots els dispositius (Tablet, SmartPhone, a més de PC…) i accessible a persones amb diversitat funcional.
Els hàbits de l’internauta han canviat i el consum d’informació ha crescut. Ara són múltiples els factors que s’inclouen en la presa de decisions, entre ells l’experiència d’altres usuaris o la facilitat (o no) de cara a obtenir resposta a les solucions que oferim.
Per aquest motiu volem resumir en 6 punts els què, definitivament, han de decantar la balança per a què decideixis, si és el cas, posar-te en mans de professionals per a crear la teva nova web.
- La teva web està ben valorada per Google i altres motors de cerca? Té una bona puntuació en Google PageSpeed, Bing SEO Analyzer, TAW accessibilitat, etc.?
Existeixen múltiples serveis online que comproven una correcta velocitat de càrrega de la teva site: codi net i simple, el correcte pes de les imatges, la càrrega dels elements, la compressió del codi… i també aspectes que afecten a la usabilitat i l’accessibilitat: web adaptada a tots els navegadors i dispositius, una correcta estructura de la site, simple accés als menús, visibilitat gràcies a una adequada organització dels continguts i dels elements gràfics i una tipografia llegible, possibilitar l’ús de lectors de text i altres opcions per a usuaris amb discapacitats funcionals, etc. Uns mals resultats afecten negativament en el posicionament dins dels cercadors, en l’experiència dels usuaris i resulten en pobres ratis de visites, de permanència i de retorn a la site web. Cal que mimem els nostres visitants amb una web ben construïda usable i accessible per a tothom.
- Els teus usuaris poden visualitzar la web en els dispositius mòbils (PC, Tablet, SmartPhone)? Té animacions que necessiten el complement de Flash?
A principis dels 2000 es va produir un boom multimèdia en el món web gràcies a eines com ara Flash que permetien generar molta interacció, animacions, etc. en unes sites molt arcaiques on sols es podia mostrar tex i imatges. El cert és que Flash és una tecnologia tancada i que s’ha trobat exposada a molts problemes de seguretat. A més, des de l’aparició dels SmartPhones i les Tablet la compatibilitat d’aquests dispositius amb Flash ha estat més aviat pobre, fent que en molts casos ni tan sols es puguin visualitzar web amb Flash perquè no es pot carregar el complement per al navegador. Noves tecnologies estàndard i obertes com ara HTML5, CSS3, jQuery… han facilitat la integració de vídeo, d’animacions i d’elements interactius que sols es podien realitzar en Flash anteriorment. Si la teva web està construïda en base a Flash cal urgentment que et renovis, ja que aviat no estarà suportat per cap navegador web (Edge, Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera…), tampoc en els ordinadors d’escriptori.
- Els visitants es troben còmodes navegant per la teva site en qualsevol dispositiu, incloent els tàctils (PC, Tablet, SmartPhone)?
L’any passat, més del 50% de la població espanyola accedia a Internet a través de terminals anomenats mobiles (smartphones i tablets) de forma habitual. Una altra dada també interessant és que més del 20% dels propietaris de mòbils van comprar a través d’aquests dispositius. Per a aquest 2017 es preveu que aquests números vagin en augment. Ja s’ha convertit en imprescindible que les sites estiguin dissenyades per a múltiples dispositius, tenint en compte els dispositius tàctils. Els usuaris es cansen d’anar ampliant les pantalles i d’anar fent “scroll” amunt i avall: cal un disseny responsive, que s’adapti a tot tipus de terminal. A més, els cercadors (Google, Bing…) també ho tenen en compte i fan més visibles les web adaptades. Tenir una web responsiva és tenir cada cop més visites fidels i, per tant, més oportunitats de negoci.
- El contingut és diferencial i útil per a la teva audiència? El troben interessant? S’actualitza periòdicament?
De fet, Google i els altres cercadors ho saben: si no actualitzes la teva web, el contingut és estàtic, està antiquat, no es correspon amb la realitat o bé és copiat íntegrament d’altres llocs, serà penalitzada en posicions dins d’aquests cercadors i no la trobaran. Ningú llegeix la premsa si sempre hi ha les mateixes notícies, no hi ha titulars ni destacats… I el teu negoci segur que pot aportar molts continguts (propis o relacionats amb el teu sector) que poden interessar a clients i altres professionals: nous productes i serveis, oportunitats, ofertes, novetats sectorials, presència en fires i en altres actes, suport a fundacions benèfiques… I cal no descuidar tampoc les xarxes socials, sempre orientades als perfils de visitant en cada moment.
- El disseny de la web és atractiu comparat amb els de la teva competència? Té més de 4 anys?
En aquest apartat no hi ha massa raons que apuntar ni discutir. Si la teva pàgina web no ha estat actualitzada en l’absolut en els últims quatre anys llavors ha expirat el seu temps de vida útil. És important comprendre que el disseny i desenvolupament web són disciplines pràctiques que es troben en canvi i renovació constant i el teu lloc web mereix ser prou fluid com per canviar d’acord a les noves exigències del mercat. Seria com no renovar l’aparador o l’oficina en molts anys, si es tractés d’un comerç o d’una empresa física: la imatge que donem a Internet és equivalent a la que donem de manera presencial i així ho interpreten els usuaris en el seu subconscient.
- El teu negoci, línia de productes o serveis ha canviat? La teva web reflecteix aquests canvis en quant a disseny i contingut?
Recordem que els usuaris associen la nostra imatge digital amb la imatge física del nostre negoci: és, doncs, una bona idea renovar la web si hem canviat quelcom en quant a l’empresa, els productes o els serveis que oferim, com també ho és renovar el nostre logotip, si és possible. I més, si la nostra web encara no està optimitzada ni es veu correctament en els dispositius mòbils. També és una eina efectiva crear una LandigPage (amb un bon “call to action”, entès com a accés destacat al formulari de contacte) i anuncis a AdWords amb enllaç a aquesta landing per tal de promocionar un servei nou o bé un producte o línia de productes diferenciadors. Als nostres actuals o futurs clients els agraden les novetats i les ofertes i també valoren que els oferim un entorn nou, amigable i atractiu.