Search
Close this search box.

Actualitat

“Atacs Zero-Day”: L’amenaça invisible en la Ciberseguretat

La naturalesa d'aquests atacs “atacs Zero-Day”, és a dir, explotar vulnerabilitats desconegudes en programari o maquinari que no han estat detectades o corregides pel fabricant, els converteix en eines poderoses per a cibercriminals i actors estatals, causant danys massius abans que es pugui desenvolupar una solució.

Els “atacs Zero-Day” són una de les amenaces més temudes en l’àmbit de la ciberseguretat. Aquest tipus d’atac explota vulnerabilitats desconegudes en programari o maquinari que no han estat detectades o corregides pel fabricant, la qual cosa dona als atacants un avantatge significatiu. La naturalesa d’aquests atacs els converteix en eines poderoses per a cibercriminals i actors estatals, causant danys massius abans que es pugui desenvolupar una solució.

Què és un “Atac Zero-Day”?

Un “atac Zero-Day” es refereix a una escletxa de seguretat que és explotada pels atacants el mateix dia que es descobreix la vulnerabilitat, és a dir, abans que els desenvolupadors puguin fer un pedaç o solució. Això crea una finestra d’oportunitat on els sistemes afectats són extremadament vulnerables.

Per a una explicació més detallada sobre els atacs Zero-Day, pots visitar aquest article d’ESET ( antivirus que nosaltres aconsellem), on s’aprofundeix en com funcionen aquests atacs i per què són tan perillosos.

Casos famosos de ”Atacs Zero-Day”

Stuxnet (2010)

  • Descripció: Un dels atacs Zero-Day més famosos, Stuxnet va ser un cuc informàtic dirigit específicament als sistemes de control industrial de Siemens en instal·lacions nuclears iranianes.
  • Impacte: Va afectar les centrifugadores utilitzades per enriquir urani, alentint el progrés del programa nuclear iranià. Stuxnet va utilitzar quatre vulnerabilitats Zero-Day per propagar-se i afectar els sistemes.

Zoom Zero-Day (2020)

  • Descripció: Durant la pandèmia de COVID-19, Zoom va experimentar un augment en la seva popularitat. Es va descobrir una vulnerabilitat Zero-Day que permetia als atacants prendre el control dels ordinadors.

Heartbleed (2014)

  • Descripció: Tot i que no és un Zero-Day en el sentit tradicional, Heartbleed és una vulnerabilitat a la biblioteca de criptografia OpenSSL que va permetre l’extracció de dades sensibles de servidors, incloent-hi contrasenyes i claus privades.
  • Impacte: Va afectar milions de servidors i dispositius a tot el món, exposant dades privades i forçant les organitzacions a corregir els seus sistemes de manera urgent.

Aurora (2009)

  • Descripció: Un atac que va afectar empreses tecnològiques i de defensa dels Estats Units, incloent-hi Google. Va ser un atac sofisticat que va explotar una vulnerabilitat Zero-Day a Internet Explorer.
  • Impacte: Va permetre als atacants robar propietat intel·lectual i realitzar espionatge corporatiu. Com a resultat, Google va considerar deixar d’operar a la Xina a causa de l’atac, i les empreses afectades van reforçar les seves mesures de ciberseguretat.

EternalBlue (2017)

  • Descripció: EternalBlue és una vulnerabilitat Zero-Day en el protocol SMB de Windows, explotada pel grup de hackers Shadow Brokers, que suposadament van obtenir l’eina de la NSA.
  • Impacte: Va ser utilitzada en el ransomware WannaCry, que va afectar més de 200.000 ordinadors en 150 països, incloent-hi sistemes crítics com hospitals i xarxes de transport

Com Protegir-se dels “Atacs Zero-Day”

Com que no existeix un pedaç informàtic disponible durant la fase inicial d’un atac Zero-Day, la protecció contra aquests atacs requereix una combinació de pràctiques proactives:

  1. Actualitzacions Regulars: Mantenir tots els sistemes actualitzats és molt important, ja que els fabricants sovint desenvolupen pedaços d’emergència quan es descobreix una vulnerabilitat.
  2. Eines de Seguretat Avançades: Utilitzar solucions de seguretat que emprin anàlisi de comportament i detecció d’anomalies pot ajudar a identificar i aturar activitats sospitoses.
  3. Educació i Sensibilització: Ensenyar als usuaris sobre els riscos i senyals d’un possible “atac Zero-Day” pot ajudar a minimitzar-ne l’impacte.

Conclusió

Els “atacs Zero-Day” representen una amenaça crítica en el món de la ciberseguretat a causa de la seva naturalesa impredictible i la rapidesa amb què poden ser explotats. Adoptar una postura defensiva proactiva i mantenir-se informat sobre les últimes amenaces són claus per protegir-se. Cal mantenir els teus sistemes segurs i seguir les millors pràctiques de seguretat per minimitzar els riscos associats amb aquestes perilloses escletxes de seguretat.

Més informació.

Contacte: Com et podem ajudar?

Explica’ns què necessites i contactem amb tu en breu

A INFORBER SERVEIS TIC SL tractem la informació que ens faciliten les persones interessades amb la finalitat d’atendre les seves sol·licituds i enviar-los comunicacions comercials, així com els nostres butlletins.

938 213 802

de 09:00 a 13:30h

de 16:00 a 19:00h

Liên hệ
Phone